Een gezonde huid van binnenuit

Het is ondertussen alom geweten: je bent wat je eet. Dat geldt ook voor de conditie van je huid. Voor een zichtbaar gezonde huid is ook een gezonde voeding, vol van vitaminen en mineralen noodzakelijk.

Een gemakkelijk voorbeeld van de invloed van voeding op de huid is terug te vinden bij iemand die bijvoorbeeld veel alcohol gedronken heeft en daarbij ook nog eens ongezond heeft gegeten. Vaak is dit vrij snel te zien aan de wallen onder de ogen en droogte van de huid. Het gebrek aan de juiste voedingsstoffen van binnenuit, laat zich zien langs de buitenkant.

Naast de juiste voedingsstoffen, is ook het drinken van voldoende water essentieel voor een gezond lichaam, én voor een gezonde huid. Het zorgt er namelijk voor dat de huid van binnenuit gehydrateerd wordt.

Maar wat nu met de feestdagen in het vooruitzicht? Hoe kom je die tijd door en zorg je toch voor een gezonde huid, want je wil zeker in die tijd van het jaar toch letterlijk ‘stralen’?

Wel, er zijn twee fantastische ingrediënten die Sothys gebruikt in de herfst- en winterproducten voor de huid, die je ook in je voeding gemakkelijk kan laten terugkomen: granaatappel en gember. Een gelaatsbehandeling met deze producten verbetert de huid in deze tijd van het jaar, én je kan er thuis verder van genieten met de ‘Lait Hydratant Yaourt’ en het ‘Masque minute’. Deze formule is verrijkt met granaatappelextract om uw huid zachtjes verder te verwennen.

Als schoonheidsspecialiste wil ik echter een stapje verder gaan en je trakteren op een woordje uitleg over zowel granaatappel als gember, en een heerlijk feestelijk recept aanbieden dat perfect is om de feestdagen gezond door te komen.

 

Granaatappel

Het klinkt misschien een beetje verwarrend, maar eigenlijk behoort de granaatappel niet tot de appels, maar het is een bessensoort. Je zou het niet zeggen als je de grootte van de vrucht met zijn forse schil bekijkt. De pitjes zijn het eetbare deel. Ze zitten boordevol kalium en vitamine C, én bovendien hebben ze een ontstekingsremmende werking. Als antioxidant is deze vrucht ook erg gekend, wat dan weer goed is voor de bloeddruk en het vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

 

Kersthapje: Kingkrabcocktail met granaatappel

Ingrediënten voor 8 personen:

* Blikje kringkrab of diepvries       400 gr..

* Mayonaise                                  2 el

* Zwarte peper

* rucola                                          200 gr.

* Granaatappel                               1

* Verse koriander (paar)               blaadje

* Grof zeezout

* Olijfolie

Bereiding:

1) Haal de pitjes uit de granaatappel en verwijder zorgvuldig alle bittere, witte velletjes.

Hak de koriander fijn.

2) Meng het krabvlees met de granaatappelpitten ( hou er een paar opzij voor de afwerking), de mayonaise en de gehakte koriander. Breng op smaak met peper en zout.

3) Maak de rucola aan met een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

4) Verdeel de aangemaakte sla over acht mooie glazen en leg er de krabsalade op. Werk af met de rest van de granaatappelpitten.

 

Gember

Aan gember als ingrediënt zijn nóg meer positieve eigenschappen toe te schrijven. Ook bij de Chinese geneeskunde is deze wortel al eeuwenlang bekend voor maag- en darmklachten. De kalmerende werking op de maag voorkomt misselijkheid en braken, wat ook voor zwangere vrouwen een oplossing kan zijn voor vele ongemakken. Naast een sneller metabolisme zorgt gember er bovendien voor dat je vetreserves sneller verbrand worden, dus ook wanneer je gewicht wil verliezen, is gember als ingrediënt een interessante toevoeging aan je menu.
Verder werkt gember als ‘boost’ voor je immuunsysteem, het werkt ontstekingsremmend en koortswerend, heeft een antibacteriële en antivirale werking. Gember lost slijmen op en verlicht keelpijn. Het is dus als het ware een wondermiddel bij verkoudheden en griep.

 

Kerstgerecht: Gemarineerde visbrochette

Ingrediënten voor 4 personen:

* Zalm ( in stukjes)                                4 moten

* Honing                                                1 el

* Olijfolie                                                3 el

* Verse rozemarijn (takjes voor de spiesjes)

* Citroen (sap)                                     1

* Rode wijnazijn                                   3 el

* Gember ( geraspt)

* Verse salie (fijngesnipperd)                     4 blaadjes

Bereiding:

1) Snij de vis in blokjes van 4 bij 4 cm. Pers de helft van de citroen uit.

Rasp een halve eetlepel gember. Snipper de blaadjes salie fijn.

2) Maak een marinade door de olie, de azijn, het citroensap, de honing, de salie en de gember te mengen.

3) Spies ze op de rozemarijntakjes en leg ze 30 tot 45 minuten in de marinade. Draai de spiesjes geregeld om. Rooster ze naar believen op een houtvuur of barbecue.

4) Overgiet ze vlak voor het opdienen nog met de marinade en breng op smaak met zevenkruidenpeper.