Met de zomerse producten op basis van rabarber en citroen, vond ik dat ik jullie ook mocht trakteren op een heerlijk zomers receptje. Met de mooie roze rabarberstengels kun je allerlei heerlijke recepten maken. Ik koos voor een zoete lekkernij met een frisse toets.
INGREDIËNTEN
- Voor de rabarbertopping
- 200 gr rabarber
- 25 gr boter
- 2 el suiker
- Voor de cake
- 250 gr boter (op kamertemperatuur)
- 250 gr suiker
- 3 eieren
- 175 ml karnemelk
- 1 tl vanille-extract
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 275 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 snuf zout
BEREIDING
- Vet een cakevorm van 22 cm lichtjes in met gesmolten boter en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de stelen rabarber in stukken, je kunt natuurlijk zelf bepalen wat voor patroon je op de cake wilt hebben. Ik koos voor om en om een lang en een kort stuk rabarber. Verdeel de stukken rabarber over de bodem van de cakevorm.
- Snijd de boter in stukjes en verdeel deze tussen de stukken rabarber. Bestrooi met de suiker.
- Doe de boter (in stukken) in een kom met de suiker en klop dit mooi luchtig. Voor het beste resultaat mix je wel 5 tot 10 minuten, daar wordt de cake mooi luchtig van.
- Klop nu één voor één de eieren erdoor. Klop vervolgens de vanille, karnemelk en citroenrasp door het beslag. Het kan door de melk eruit zien alsof het een beetje gaat schiften maar dat is niet erg!
- Meng nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en het zout toe, en klop tot alles is opgenomen.
- Verdeel het beslag over de rabarber en bak de cake in 45-50 minuten gaar.
- Laat de cake met rabarber afkoelen en serveer naar keuze met opgeklopte slagroom met lemon curd erdoor, vanillesaus of warme vanillevla.