Reinigingsproducten voor ieder huidtype

In de loop van de dag raakt ons aangezicht vervuild. Zichtbare en onzichtbare onzuiverheden ontstaan door make-up, maar evengoed door gewone stofdeeltjes in de lucht. Een kwalitatieve reinigingsmelk en lotion bevrijdt de huid van allerlei vuiltjes, waardoor de huid opnieuw kan herstellen.

Reinigingsmelk en -lotion gebuik ik in mijn praktijk van Sothys. Het gamma is erg geschikt voor vele verschillende huidtypes. Zo is er de ‘vitalité’ voor de normale of gecombineerde huid. Voor de wat gevoeligere huid raad ik de ‘Confort’ aan, en er is zelfs de ‘Clarté’ voor een couperose huid. Zo kan ik elk van mijn klanten de producten bieden die het meest geschikt zijn voor hun specifieke huidtype.

 

Normale en/of gecombineerde huid

Met deze termen wordt aangegeven dat vocht en talg in het aangezicht in evenwicht zijn. De T-zone (voorhoofd, neus en kin) is bij een normale huid niet te vet en niet te droog.
Bij een gecombineerde of gemengde huid is het net die T-zone die verschilt van het huidtype van de wangen. Die T-zone is dan iets vetter en kan wat grovere poriën met meer onzuiverheden bevatten. Dat komt doordat er plaatselijk een grotere talgproductie is.  De wangen zullen wat droger of normaal kunnen zijn door een gebrek aan talg en daardoor een tekort aan lipiden.

 

Gevoelige huid

We spreken van een eerder gevoelige huid van zodra het evenwicht verstoord raakt. De huidbarrière bestaat voornamelijk uit vetten (lipiden) en van zodra dat vetgehalte daalt, dreigt de huid vocht te verliezen waardoor ze gaat uitdrogen. Jeuk, roodheid, irritatie en schilfering zijn het gevolg van het uitdrogen van de huid.
Tal van externe factoren kunnen deze irritatie veroorzaken. Regelmatig contact met water kan de huidbarrière reeds in onevenwicht brengen, maar uiteraard ook irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddelen of parfum. Mensen met een huidaandoening zoals eczeem of ichthyosis hebben eveneens een gevoelige huid door een verstoorde huidbarrière.
En geloof het of niet, het kan ook in de genen zitten!

 

Couperose huid

Kleine bloedvaatjes of haarvaatjes bevinden zich net onder het oppervlak van de huid. Om ons lichaam op temperatuur te houden openen en sluiten deze haarvaatjes zich. Wanneer deze echter beschadigd raken, blijven ze open staan en stroomt er zichtbaar bloed doorheen. Vaak zie je dat op de wangen, de neus, het voorhoofd of de kin in de vorm van rode draadjes, streepjes of spinnetjes.
Couperose kan ook een ouderdomsverschijnsel zijn. Wanneer de huid veroudert en dunner wordt, raken die kleine bloedvaatjes sneller beschadigd en zijn ze ook gauw zichtbaar.
Ook bij grote temperatuurverschillen, door hormonale lichaamsveranderingen, bij overmatig zonnebaden of bij het gebruik van alcohol worden deze haarvaatjes sneller zichtbaar.